shark1

Grginić Shark 38

Domaće brodogradilište u ozbiljnoj konkurenciji velikih gumenjaka koji su posljednjih godina svjetski trend

Tijekom trajanja biogradskog nautičkog sajma imali smo priliku isprobati novi Shark 38, ozbiljan gumenjak s kabinom, domaće proizvodnje iz markuševačkog brodogradilišta Grginić Yachts. Premda poznatiji po svojim motornim jahtama Mirakul, ambiciozni su i kad je o gumenjacima riječ. Ne bez razloga jer takva plovila su sve traženija, ali malo bi se škverova već s drugim modelom zaputilo do skoro desetmetarske dužine. Moram priznati da smo bili ugodno iznenađeni izvedbom, ergonomijom prostora, a kasnije se pokazalo i vrlo dobrom upravljivošću na moru. Ni izgledom, a ni drugim značajkama ne zaostaje nimalo za drugim razvikanijim brandovima.

Dizajn je moderan pa je prostor vrlo funkcionalan s jednostavnim linijama elemenata u kojima nema pretjerivanja i nepotrebnih ukrasnih detalja. Od krme do prove paluba je presvučena tikovinom, što brodici daje ugodan izgled i ne kliže se pa se može sigurno kretati tijekom plovidbe. Osim toga, rukohvati su na svakom koraku, što dodatno olakšava kretanje.

shark3

Na samoj provi nalazi se široka stepenica prekrivena tikovinom, preko koje se lako ulazi ili izlazi s rive, te dvije male bitve izrađene od inoksa za privez. U provi je još portela za dohvatiti sidro s ležištem ispod tubusa, u trupu, a opremljeno je i električnim vinčem za podizanje i spuštanje. Čitava pramčana paluba podignuta je jer se pod njom nalazi kabina, a na njoj je i velika bokaporta kroz koju u potpalublje dolazi svjetlost i svježi zrak. Prednja stjenka povišenog kabinskog prostora, odnosno središnje konzole je nakošena, pa s jastucima na provi služi kao ergonomski naslon prilikom sunčanja. Na provi je dovoljno mjesta za komotno sunčanje dviju odraslih osoba, a ručke na tubusima na provi omogućavaju da se na provi boravi i tijekom plovidbe. (…) Više pročitajte u 258. broju Mora.

*Tiskano izdanje potražite na kioscima ili digitalno izdanje putem Google Play i AppStore aplikacija, kao i u našem webshopu.

shark2