DSC_0366

Skandinavska plovila nekad su bila mnogo zastupljenija na Jadranu, sjetimo se samo brojnih Nimbusa, Marexa ili Windyja koji su i ne tako davno još bili prilično česti gosti na vezovima hrvatskih marina. No vremena se mijenjaju pa je i takva praksa sve rjeđa, što zahvaljujući famoznoj recesiji koja je značajno smanjila broj novih vlasničkih plovila, što zbog činjenice da je ove cijenjene brodove zasjenio velik broj ostalih brodograditelja iz drugih zemalja, zvučnijih imena i povoljnijih visokoserijskih modela dostupnijih širem krugu nautičara.
Ipak, skandinavski meštri ostali su vjerni svojoj tradiciji vrlo visoke kvalitete, izuzetne funkcionalnosti i sigurnosti na moru, te se s polaganim oporavkom zapadnoeuropskog tržišta počelo istodobno vraćati povjerenje u njihova vrlo privlačna, sada i dizajnom dosta modernizirana plovila. Stoga i na Jadran ponovo, doduše još uvijek sramežljivo, pristižu renomirana imena sa sjevera Europe, ali i neke novije, mlade marke koje su na “svom terenu” već stekle zavidnu reputaciju.
Jedna od njih je i Grandezza, finski škver koji je već nekoliko godina prisutan u Hrvatskoj zahvaljujući domaćem distributeru, tvrtki Slobodni Stil poznatijoj pod brendom Croatia-Adriatic Marine. Mi smo iskušali njihov najpopularniji i najprodavaniji model Grandezza 27 OC, veliki, 8-metarski obiteljski gliser koji ima karakteristike prave male jahte jer osim četiri ležaja nudi i potpunu opremljenost za udobno višednevno krstarenje.

Grandezza27_1

Od Finnmastera do Grandezze
Osnutak škvera datira u 1990. godinu kada su dva iskusna brodograditelja, vizionara i prijatelja, Osmo Roukala i Jarmo Kinnunen počeli graditi rekreativna plovila pod poznatom markom Finnmaster. Već tada su dijelili zajedničku čvrstu viziju izrade besprijekornih plovila po svim karakteristikama, što im je uz bogato dugogodišnje iskustvo bio odličan temelj za budući uspjeh. Uz izvanrednu kvalitetu ubrzo je Finnmaster postao jedan od vodećih brendova u Skandinaviji, dok su modeli u gami postajali sve veći.
S ulaskom u novo tisućljeće javila se potreba za jedinstvenim i još luksuznijim plovilima, te je tako 2005. svom ponosnom vlasniku isporučena prva Grandezza. Od tada marljivi finski brodograditelji isporučuju majstorski izrađene i pomno promišljene jahtice u veličinama od 23 do 40 stopa zahtjevnim nautičarima diljem Europe, a čije je zadovoljstvo boravkom na plovilu kod Grandezze na prvom mjestu. Stoga se njihovi modeli konstantno unaprjeđuju slušajući pažljivo želje i zahtjeve nautičara te iskustva klijenata, te se uz pomoć najnovijih tehnologija i vrhunskih materijala novosti potom implementiraju na sama plovila.
Danas svih šest modela u gami dužine od 25 do 40 stopa nude beskompromisnu kvalitetu, naglašenu sigurnost i udobnost, kao i poznatu sjevernjačku praktičnost. Ujedno ih krase provjereni i sposobni trupovi koji se moraju boriti s često negostoljubivim nordijskim arhipelagom, ali i izvanredna prostranost pametno iskorištenih prostora na brodu. Nije zanemaren niti dizajn koji bi se mogao okarakterizirati kao decentan spoj klasičnih linija i suvremenog stila, uz ponešto sportskog štiha.

Ostatak testa pročitajte u Moru

DSC_0371