juha

Fôlšo jūhȁ

Daleko je ova juha od one krepke goveđe ili kokošje, ali je lagana i može se jesti vruća, topla ili mlaka i podjednako je ukusna. U juhu je dobro zakuhati tjesteninu, a najbolji odabir su peneti.

Kad bi se dogodilo da u kući nema mesa za juhu, a bilo bi dobro za objed imati juhu, domaćice su se svakojako dovijale.U takvim slučajevima bila bi fôlšo jūhȁ (falša juha ili lažna juha). Zvali smo je, a tako je i danas, fôlšo jūhȁ iako je to juha od povrća, ali nikada je takvom nismo doživljavali. I koliko god su roditelji uvjeravali djecu da je to dobro, da je to zdravo, tvrdoglava djeca to nisu mogla ni vidjeti u tanjuru. Plutalo je po tanjuru nešto zeleno, crveno, bijelo, žuto, ma sve nešto neprepoznatljivo i nimalo privlačno. Na koncu, uz sveopće nagovaranje ipak žlicu po žlicu sve bi se pojelo uz sveopće veselje roditelja.

Dakako, djeca su umišljala da su pojevši ovu čudnu juhu napravila najveći pothvat u dotadašnjem životu. Istina, daleko je ova juha od one krepke goveđe ili kokošje, ali sad bez zadrške, doista će vam itekako prijati u posebnim, osobito ljetnim situacijama. Ovo je lagana juha koja se može jesti vruća, topla ili mlaka i podjednako je ukusna. Nakon cjelodnevnog lutanja po moru, plivanja, ronjenja, zabave uz more i na brodu bit će vam izvrsni osvježavajući poluobjed! Jer u slučaju potrebe ipak krepkijeg objeda morat ćete ga pojačati sa strane nečim konkretnijim. Za uživanje u ljetnom suncu, vrućini, valovima i maestralu ova juha ostavit će vas laganim i poletnim sve do smiraja dugog dana. (…) Više pročitajte u novom, 254. broju Mora ili putem naše mobilne aplikacije Sailing Croatia.