figaro3_1

Godine 2019. serija regata Solitaire URGO – Le Figaro proslavit će 50. obljetnicu i to “umirovljenjem” slavne jedrilice Figaro Bénéteau 2 koja uzduž i poprijeko francuske atlantske obale jedri od 2003. Nasljednik se jednostavno zove Figaro Bénéteau 3 te je plod zvjezdane suradnje Bénéteau Grupe, organizacija Class Figaro i OC Sport (organizator regate Solitaire URGO – Le Figaro) i Le Figaro grupe. Nacrtali su ga dizajneri Van Peteghem – Lauriot-Prévost (VPLP) čije su jedrilice pobijedile u posljednja dva izdanja regate Vendée Globes te je izgledno da će ponovo biti na podiju 8. izdanja koje se upravo održava.

To znači da je posljednji Figaro model u sigurnim rukama koje su ga prilagodile modernim trendovima, ali uz dizajn koji je stvoren da traje. Ujedno su dizajneri dobili zadatak stvoriti brod koji jedri odlično te je pouzdan poput prethodnika. Radili su marljivo sa stručnjacima iz Bénéteau grupe kako bi projektirali hi-tech plovilo u pogledu proizvodnih materijala i procesa. Pritom je veliki naglasak i dalje morao biti na vrhunskim performansama i konkurentnosti za natjecanja, pa su iz Bénéteau grupe okupili vodeće eksperte za dizajn i gradnju plovila te su na taj način ujedinili njihove vještine s VPLP one-design kreacijom.

Prvi prototip se upravo počinje graditi te će biti spreman za testne plovidbe tijekom ljeta 2017., a imat će A projektnu kategoriju prema ISO/World Sailing standardima. Imat će moderna obilježja kao što su krila (foils), ali i trup još boljih performansi zbog dorađenog oblika posebice ispod vodne linije te bez balastnih tankova, užu i laganiju kobilicu, jarbol pozicioniran više prema krmi te još veću površinu jedara. Zadatak je bio i da Figaro Bénéteau 3 bude jednako ako ne i pouzdaniji od prethodnika, a studio VPLP potvrđuje da u slučaju oštećenja ili pucanja krila pri udaru s drugim objektom to neće oštetiti strukturu plovila.