ETNZ SBS

ETNZ ima novog izazivača

Branitelj America’s Cupa, novozelandski tim Emirates Team New Zealand ponovo pod optužbama za kršenje patenta ključnog dijela dizajna AC75.

Inženjer zadužen za patentiranje, Anton Huggard, obratio se jedriličarskom portalu Sailing Scuttlebutt s tvrdnjom da je ETNZ prekršio prava intelektualnog vlasništva brazilskog navalnog arhitekta Manoela Chavesa za dizajn jedrilice AC75 čiji je koncept predstavljen koncept 21. studenog 2017. godine.

Chaves  je patentirao Sail Booster System za Brazil 2015. godine, a od 2016. ima patent na svjetskoj razini. Riječ je o sustavu krila pod vodom pomoću kojih se kontrolira stabilnost jedrilice, te ju polovično izdiže iznad vodene linije. Tako uzdignuta jedrilica ima manji otpor vode i postiže veću brzinu.

Sail Booster System, kao i AC75 koristi pomična krilca na krajevima foilova, kao i funkciju mehaničkog podizanja i spuštanja na sredini trupa jedrilice. Svoj izum predstavio je 2016. godine na nautičkom sajmu u Annapolisu 2016., godinu ranije od predstavljanja ETNZ-ova koncepta AC75.

Pokušao dogovoriti nagodbu

Chavesov zastupnik, Huggard piše da je ETNZ-ov koncept odnosno pravilnik za AC75 jedrilice kopiran ili inspiriran SBS-om, koje je predstavljen široj javnosti prije početka razvoja AC75. Dodaje da je razvoj AC75 novozelandske porezne obveznike koštao 3 milijuna dolara.
Navodi kako je njihov klijent pokušao ostvariti zasluge za dizajn koje smatra da mu pripadaju, no s druge strane nije dobio odgovor.

Nadao se da će ETNZ s njime postići dogovor, ali nisu uspjeli dogovoriti sastanak. Chaves sada razmišlja o korištenju pravnih instrumenata (tužbe) za ugrožavanje prava koja ostvaruje svojim patentom. Odvjetnik novozelandskog branitelja America’s Cupa pismeno je odbacio tvrdnje o kršenju patenta. Chaves se sada priprema izazvati osvajača America’s Cupa, ali ne u regati, već sudskim putem.

Huggard je dodao da su svoje tvrdnje uputili novozelandskom Ministarstvu poslovanja, inovacije i zaposlenosti, te njihovim revizorima, jer njegov klijent smatra da je patent na SBS relevantan iznosu koji je plaćen ETNZ-u za navodni razvoj AC75 pravilniku o klasi.

Vladina agencija MBIE, već se morala baviti istragom ETNZ-a zbog optužbi za malverzaciju javnim novcem, no sve točke optužbe su odbačene. Sada, tri godine nakon otkrivanja koncepta i manje od 3 mjeseca prije The Prada Cupa, na kojem će AC75 prvi puta odmjeriti snage, branitelj America’s Cupa, ETNZ se ponovo suočava s pravnim izazovom.