magonis buoy charger

Elektro bova

Mnoge inovacije sada nam se mogu činiti čudno pa i smiješno, ali tako je to u prijelaznom razdoblju. Ovo je koncept koji preskače stepenicu u razvoju

Bez sumnje, elektropogon je budućnost plovidbe unatoč tomu što za dobar dio plovila još uvijek nije adekvatna zamjena, a moguće je da nikada neće ni biti, te ćemo morati promijeniti način na koji plovimo. U procesu razvoja tehnologije i tranzicije na čišći pogon, javljaju se neke nove ideje i projekt koji nam se mogu činiti čudno ili smiješno no nekada su takvi projekti temelj na kojem nastaju ozbiljni pomaci u industriji. Španjolski proizvođač električnih plovila Magonis, najavio je da će novu tehnologiju u području plovidbe na struju – bove za punjenje brodica.

Svoju prvu brodicu Magonis je predstavio u proljeće 2021., bio je to električni bow rider Wave e-550 dug 5,5 m za dnevnu plovidbu. Opremljen je MAG Power pogonom snage 30 kW, a u punoj snazi dostiže 22 čvora. Magonis je uz brodicu osmislio i zanimljiv koncept solarnog punjenja putem pomičnih fleksibilnih solarnih panela koji su ujedno i hladovina tijekom sidrenja, drugim riječima solarni bimini.
Sada je najavljena MAG Buoy, bova pomoću koje bi se trebala puniti električna plovila.

elektro bova

 

Ova mobilna punionica je kompatibilna sa svim brendovima brodica. Opremljena je s integriranom baterijom i napaja se pomoću podvodnog kabela spojenog na gradsku električnu mrežu. Nude i alternativnu verziju za lokacije bez električne infrastrukture s mogućnosti postavljanja solarnih panela.

Sve što treba je spojiti bovu s brodicom i punjenje počinje. Brodogradilište još nije objavilo detalje o tome kako će funkcionirati punjenje, niti o kakvom je punjaču riječ, a nije poznato ni način naplate korištenja. U posljednje vrijeme sve je više inovacija u području sidrenja, bovi i vezivanja, pa ako ova ideja i ne zaživi, zasigurno će u budućnosti inspirirati nekoga za inovaciju u tom području.

Piše: Teo Marević
Ilustracija: Magonis