Dronvor

Dron za nautičare

Na nautičkom sajmu u Parizu predstavljen je Dronvor, dron za snimanje dizajniran za operacije na moru

U Parizu se ovog tjedna održava Nautic Paris Boat Show, jedan od najvećih europskih nautičkih sajmova gdje tradicionalno izlaže dobar dio većih europskih brendova brodica i opreme. Sajam je poznat i po velikom broju inovacija koje izlažu pretežito francuske start up tvrtke, ali i iz drugih zemalja svijeta. Sajam je ipak podbacio glede očekivanog broja izlagača, te najavio promjene.

Poseban dio predviđen je za inovatore od kojih izdvajamo Dronvor. Riječ je o prvom dronu dizajniranom specifično za upotrebu na otvorenom moru u regatnim uvjetima. Dron pruža maksimalnu sigurnost za skipera, brodsku opremu kao i za samu letjelicu. Zahvaljujući intuitivnoj aplikaciji, napravljen je tako da njime mogu letjeti i snimati filmove i fotografije visoke kvalitete svi, bez obzira na razinu iskustva upravljanja dronom.

Jedna je tvrtka privukla pažnju zahvaljujući dronu kakvog priželjkuje većina nas koji plovimo. Inanix je mlada tvrtka koja se bavi specijaliziranim dronovima za upotrebu u profesionalne svrhe, a na sajmu su premijerno predstavili Dronvor, dron koji je otporan na vodu, može ponovo uzletjeti nakon pada u more, te se automatski vraća na pomičnu lokaciju. Dronvor ima zaštićene elise propelera, pa je bezopasan za brodsku opremu.

Mladi francuski inovatori su osmislili pametan dron koji eliminira poteškoće s kojima se susreću mnogi nautičari rekreativci i profesionalci. Dronvor može sam locirati veliki QR kod isprintan na površinu veličine košarkaške table i pristati. U slučaju da operacija ne uspije i dron završi u moru, Dronvor se može ponovo uzdići i ponoviti operaciju slijetanja, bez intervencije operatera. Ako dron padne u more naopako, automatski se ispravlja zahvaljujući plutajućoj komori na poleđini.

Dronvor

Piše: Teo Marević
Foto: Dronvor