boravisna

Namučili smo se svi ali izgleda da ćemo uspjeti, barem dijelom. Ministarstvo turizma je prije nekoliko dana u javnu raspravu poslalo prijedlog Uredbe o visini boravišne pristojbe za 2019 godinu kojom se regulira i plaćanje boravišne pristojbe za nautičare. U njoj se utvrđuje dvije osnovne promjene: boravišna pristojba se može plaćati i u marinama a ne samo u lučkim kapetanijama i uvodi se mogućnost plaćanja za razdoblje od tri dana. Neslužbeno doznajemo da bi i paušali trebali biti otprilike upola manji.

Time sa barem djelomično izlazi u susret velikim primjedbama i nezadovoljstvu koje je kreiralo ogromno povećanje pristojbe od početka ove godine radi koje su se brojni strani nautičari bunili pa i napuštali naše vezove.

No da bi sve bilo pravedno bilo bi potrebno učiniti jednu vrlo jednostavnu stvar. Osigurati plaćanje boravišne pristojbe elektronskim putem i to za stvarni broj osoba i stvarni broj dana koje provode na plovilu.

More je kontinuirano sudjelovalo u naporima za promjenu ove uredbe. Nastavit ćemo to činiti i dalje. Radi toga vas pozivamo da se uključite u e-savjetovanje. Nedostaje li vam argumenata, evo ih u našim tekstovima koje prilažemo.

m239-0161 m239-058-060-1m241-058-059