Jeanneau
U Parizu se unatoč štrajku javnog prijevoza uspješno započeo nautički sajam uz samo 10 posto pada posjećenosti tijekom prvog vikenda.

Salon nautique Paris je otvoren u subotu 7. i završava u nedjelju 15. prosinca. Francuska je poznata po nautici i po štrajkovima, no jedno i drugo ne idu skupa, barem smo tako do sad mislili. Uslijed velikih štrajkova javnog prijevoza u Francuskoj, u subotu je otvoren drugi najveći europski sajam po broju posjetitelja između onih u Düsseldorfu i Genovi. Iako su mnogi nagađali da se sajam neće ni održati za vrijeme štrajka, publika je pokazala da gdje postoji interes, postoji i način, pa je posjećenost sajma tijekom prvog vikenda održavanja bila tek 10 posto manja u usporedbi s prošlogodišnjim brojkama, prema podacima Francuske nautičke industrije (FIN). Posjetitelji nautičkih sajmova uglavnom dolaze vikendom zbog posla, pa je odaziv i inače tijekom radnih dana slabiji.

U ovom slučaju odaziv je još slabiji, a nastave li se štrajkovi do kraja tjedna, ova godina mogla bi biti ukupno znatno lošije posjećena. Industrijsku akciju podržala su mnoga glavna nacionalna francuska udruženja, kao odgovor na vladin prijedlog reforme mirovinskog sustava. Danas se očekuje nova odluka vlade, koja bi mogla okončati štrajk, nakon čega bi se javni promet vratio u normalu. Nautički sajam u Parizu jedan je od dva u svijetu koji broje preko 200 tisuća posjetitelja (u normalnim okolnostima). Diseldorfski sajam je prošle godine posjetilo oko 250 tisuća, dok je pariški gotovo petinu manji, s 204 tisuće posjetitelja 2018. godine, dok je u Genovi iste godine bilo 188 tisuća posjetitelja. Oba najveća sajma nalaze se u kontinentalnom području, doduše, u milijunskim gradovima i traju duže.