cnb 76 nicolas claris

CNB i Solaris udružili snage

CNB Yacht Builders više nije dio grupe Beneteau, a gradnju postepeno preuzima talijanski Solaris Yachts s kojima su sklopili ugovor o suradnji

Dva brenda odlučila su ujediniti snage, te zajedničkim znanjem i iskustvom koje skupa broji preko 80 godina postaviti se na vrlo konkurentnom tržištu blue-water cruiser jedrilica. Radi se o segmentu jedrilica duljine od 40 do 110 stopa, gdje i Solaris i CNB slove za vrhunske brodograditelje.

Ciljaju na sličnu klijentelu, odnosno vlasnike brodova koji namjeravaju ploviti luksuznim jedrilicama u paru ili većoj ekipi po Mediteranu ili oko svijeta. Solaris Yachts je od 1974. jedan od predvodnika trendova među jedrilicama koje kombiniraju performanse i udobnost u plovidbi. Slove za jedne od ljepših jedrilica po dizajnu velikih i čvrstih trupova, elegantnih gotovo klasičnih linija.

CNB Yacht Builders je brend koji se posljednja tri desetljeća prometnuo u jednog od vodećih graditelja one-off modela većih jedrilica, na kojima su temeljili ponudu uz velik izbor modificiranja prema individualnim željama kupaca. Njihovi modeli CNB 76 i CNB 66 izvrsno odražavaju ono što bi ponekad nejasna kategorija Bluewater cruiser trebala predstavljati.

Sinergija će omogućiti obostranu korist u razvoju novih modela, poštivajući identitete obaju brendova. Prvi novi model CNB 8X bit će prezentiran za nekoliko tjedana, kojim CNB kreće u novo poglavlje brodogradnje.  Razvoj CNB-a će se uvelike promijeniti, najviše zbog male strukture razvoja u odnosu na dosadašnju strukturu grupe Beneteau, jednog od svjetskih lidera u brodogradnji rekreativnih plovila.

Tranzicijski period će se protezati kroz 2022. godinu, do kada bi Solaris trebao postepeno integrirati buduću zajedničku proizvodnju. Solarisovi nedovršeni brodovi nastavljaju se graditi prema planu u njihovim dosadašnjim kapacitetima brodogradilišta u Monfalconeu, skupa s budućim CNB 66 i CNB 76 prodanim ove godine. Sve ugovorene stavke između CNB-a i njihovih klijenata ostaju iste, uvjeravaju u priopćenju. Proizvodnja će postepeno seliti u brodogradilište Solarisa, gdje će nastaviti zasebni razvoj brendova.

Foto: Nicolas Claris / CNB Yacht Builders