Camaro 800

Ime nove domaće brodice na francuskom znači prijatelj, drug, pouzdan partner za sve prilike, na kojega se može osloniti. Provjerili smo mogu li se sve ove osobine povezati sa zanimljivim novitetom. Njegovi tvorci, Tonći Šušnjara i Nikša Babić, nisu skrivali ponos izloženim.

camaro

Brodica je nastajala pune četiri godine, jer su je Tonći i Nikša razvijali isključivo vlastitim sredstvima, bez kredita i pozajmica, što je danas itekako zahtjevan poduhvat. Kako su obojica dugo profesionalno vezani uz slična plovila i malu brodogradnju, projektirali su ga po svom guštu i prema vlastitim iskustvima, onako kako im je nalagala njihova predodžba da brodica te klase treba izgledati, što treba imati i ponuditi često vrlo zahtjevnom domaćem svijetu od mora.

Prvijenac izložen u Biogradu zapravo još nije bio u potpunosti dovršen, nedostajalo je nekoliko detalja te toaletni odjeljak nije bio finiširan, no i u takvoj, ipak preko 90% dovršenoj inačici, svaki dio brodice otkriva da se pametno promišljalo i marljivo radilo kako bi se funkcionalnost, praktičnost i performanse doveli na zavidnu razinu. Nismo mnogo dvojili već smo među prvima dogovorili da isplovimo i provjerimo što sve na moru može ovaj 8-metarski poludeplasmanac.

Izgledom Camaro otkriva oslanjanje na dugu tradiciju jadranske male brodogradnje pa ga rese dosta pravilne linije i oblici prilagođeni prije svega funkcionalnosti, svakodnevnom korištenju i različitim namjenama, od sportskog i big-game ribolova, preko prijevoza osoba i stvari do otoka, pa do obiteljskog krstarenja u troje ili četvero. Silueta s dobro uklopljenom natkabinom privlačna je i odlično pogođenih proporcija, pa iako se u toj dužinskoj klasi ne mogu napraviti čuda te osnovna forma slijedi neke već poznate oblike, 800-icu resi dovoljna doza prepoznatljivosti pa i elegancije, naročito u izvedbi s tamnoplavim trupom.

camaro2