boot20_BL68619
Sudeći prema tome kako je završio 51. Boot, izgledna je solidna nautička sezona

Napisao: Braslav Karlić
Snimili: Braslav Karlić / Boot Düsseldorf

Kao i obično, krajem trećeg tjedna u siječnju, vrata je otvorio najveći svjetski sajam nautike i vodenih sportova, Boot u Düsseldorfu. Ovaj put obogaćen novoizgrađenom ogromnom halom br. 1 od 12.000 m2, velikim podzemnim parkiralištem i nizom drugih unapređenja kojima marljivi Nijemci iz godine u godinu poboljšavaju ionako izvrsnu infrastrukturu i organizaciju ove izložbe. Premda se ne može pohvaliti velikim brojem svjetskih premijera jedrilica i motornih jahti koje su rezervirane za rane jesenske sajmove, Boot je po mnogočemu prvi u svijetu. Na njemu je izložen najveći broj brodica i jahti na jednom mjestu, ima najveću stvarno prodanu izlagačku površinu, najviše posjetitelja, a nije bez značaja niti to da pokriva važno i bogato njemačko tržište kojemu se radi blizine može pridružiti i nizozemsko, belgijsko i luksemburško. Zahvaljujući novoj hali, Boot je nastavio uzlet.

Posjetilo ga je 250.000 posjetitelja (2300 više nego lani) iz 109 zemalja, a organizatori su prodali 230.000 četvornih metara izložbenog prostora (10.000 više nego lani). Jedino je manje bilo izlagača – 1900 prema lanjskih 2000, no riječ je uglavnom o najmanjim tvrtkama koje polako gube tržišnu utakmicu ili čarter kompanijama i organizatorima putovanja koji potragu za klijentima obavljaju digitalnim putem. Boot je važan i radi doba godine kad se održava – svega nekoliko mjeseci prije nego li se zahukta nautička sezona na sjevernoj polutci pa omogućava da se prilično precizno najavi kakva će biti, istodobno omogućujući da se učini još kakav potez koji bi na nju mogao utjecati.

Ove su godine, radi usporavanja svjetskog, a i njemačkog gospodarstva trendovi koji će se na njemu pokazati bili još iščekivaniji pa krenimo u našem izvješću od njih. Za nas u Hrvatskoj najvažnije su najave koliko će nas stranih nautičara posjetiti i što možemo očekivati kad je o prodaji čarter aranžmana i čarter menadžmenta riječ. Tim se procjenama već više od pedeset godina uspješno bavi Bundesverband Wassersportwirtschaft, njemačko nautičko udruženje koje objedinjava i promiče interese nautičke industrije najvećeg europskog gospodarstva. A njihova je prognoza da će, unatoč inicijalnim znakovima usporavanja ekonomije, nautičko tržište ostati stabilno. Odnosno da njemačka nautička industrija još vuče korist i pliva na valu rasta od skoro 3% ostvarenog u prošloj godini. (…) Više pročitajte u 252. broju Mora.

boot20_JV1617