Boot2019_JV0161

Na glavnoj pozornici sajma nautike u Düsseldorfu jedna večer tradicionalno je bila rezervirana za dodjelu brodograditeljskih Oscara, odnosno za proglašenje najboljih brodova godine, u kategoriji jedrilica i motornjaka. Admiralsku večer zajednički organiziraju njemačka izdavačka kuća Delius Klasing Verlag i sajam Boot, a na njoj su dodijeljene dvije prestižne nagrade: Europska jedrilica godine i Europski motorni brod godine.

Stručni žiri također je na gala večeri dodijelio nagradu SEAMASTER, za osobu koja se posebno istakla u nekom sportu na vodi prošle godine. Nagradu je ove godine zasluženo dobila Carolijn Brouwer, 45-godišnja profesionalna jedriličarka iz Nizozemske, koja se lani upisala u povijest pobijedivši na Volvo Ocean Raceu. Ona je naime bila jedina jedriličarka koja je jedrila u svim etapama te prestižne regate oko svijeta, a njezin tim Dongfeng u konačnici je bio najbolji. Da je riječ o zaista sjajnoj jedriličarki, govori i friška vijest da će biti za kormilom nizozemskog izazivača na idućem America’s Cupu.

Na gala večeri u Düsseldorfu okupilo se 450 uzvanika, kako bi vidjeli koje je brodove žiri međunarodnih novinara izabrao za najbolje u 2019. godini. Nagrada Europska jedrilica godine dodijeljena je po 16. puta, a nagrada Europski motorni brod godine po 13. puta. U moru raznih izbora za najbolje brodove godine, spomenute nagrade imaju najveću težinu, što zbog tradicije, što zbog transparentnosti i objektivnosti pri donošenju odluka, ali i činjenice da se svi nominirani brodovi detaljno testiraju na moru. Naime, najbolja plovila izabiru urednici i novinari 12 vodećih europskih jedriličarskih magazina te osam magazina čiji su fokus motorni brodovi.

Boot2019_JV0658