bbs1

Lijepo i sunčano vrijeme, čak i malo pretoplo za sredinu listopada, stvorilo je savršenu kulisu za jubilarno 20. izdanje biogradskog sajma nautike, pomno organiziranu i dobro pogođenu sajamsku smotru na kraju sezone, koja je već godinama ne­za­o­bilazan događaj za sve koji vole more ili su na bilo koji način vezani uz nautičku industriju. To se prije svega odnosi na čarteraše, jer Biograd Boat Show zadnja je prava prilika za kupnju novih jedrilica uoči nove poslovne godine i predstojeće sezone plovidbe, a na sajmu su i ove godine nastupili svi važniji dileri jedrilica i katamarana za iznajmljivanje od Jeanneaua i Beneteaua, preko Lagoona i Balija do Elana, Dufoura i Hansea. Također, jesen je vrijeme kada naš svijet tradicionalno najviše kupuje male brodice, gumenjake, motore, elektroniku i drugu nautičku opremu, a sajam u marini Kornati je, zbog zaista reprezentativne ponude u svim tim segmentima i značajnih sajamskih popusta, bez premca najbolje i najpraktičnije mjesto za to.

Zahvaljujući infrastrukturi marine Kornati Biograd Boat Show idealno je mjesto za održavanje poslovnih sastanaka, sjednica, prezentacija i predavanja pa je i ove godine u halama u sklopu marine stalno bilo vrlo živo. Održano je nekoliko značajnih skupova i susreta, od kojih izdvajamo prezentaciju nove zakonske legislative za nautički turizam i pomorstvo u organizaciji MMPI-ja, zatim predstavljanje rezultata nautičke sezone 2018. i promociju nautičkog turizma u 2019. u organizaciji HTZ-a te izbornu sjednicu Grupacije pružatelja usluga smještaja na plovilima pri HGK. Za novog predsjednika udruženja čarteraša izabran je Paško Klisović iz NCP-a.

Jedna večer u Biogradu tradicionalno je bila rezervirana za naš magazin: kao i svake godine, u restoranu marine Kornati priredili smo ugodno druženje s prijateljima, suradnicima i poslovnim partnerima. Ove godine svojim su nam proizvodima podršku pružili vrijedni istarski uljari, vinari i proizvođači sira pa smo tako svi zajedno uživali u vrhunskim vinima kojima su nas počastile vinarije Matošević i Meneghetti, isprobali najbolja ulja iz produkcija obitelji Ipša, Chiavalon i Oleum Marisa te uživali u sirevima koje je ustupila Stancija Kumparička.

Sve dane sajma u Biogradu vladala je poprilična gužva na crvenim i plavim tepisima uz koje su u moru i na kopnu bila izložena plovila. Jedan od najznačajnijih izloženih noviteta ove godine bila je dugo očekivana Terra Nauta 28, brod dužine 9,20 metara proizveden u pogonu u Jastrebarskom po uzoru na dalmatinski guc. Novitet iz škvera Terra Nauta mlađi je brat modela od 40 stopa. Odlikuju ga otvorena ravna paluba te prostran kokpit koji se može zatvoriti tendom i grijati pa se može koristiti i za hladnijih dana. Brod ima stajaću visinu u salonu, kuhinji i kupaonici, gdje je tuš od ostatka toaletnog prostora odvojen staklenom stijenom. Spuštanjem stola u salonu dobiva se veliki krevet, a u krmenom dijelu je kabina u kojoj se udobno mogu smjestiti još dvije osobe. S motorima od 500 konjskih snaga (dva Mercury Verada 250) Terra Nauta 28 dostiže impresivnu brzinu od 46 čvorova. Detaljnije o tome sjajnom brodu domaće proizvodnje pisat ćemo u posebnom testu.

bbs2

Izvrsna ponuda motornjaka

Na sajmu smo imali priliku isprobati – o čemu ćemo također pisati u zasebnom članku – još jedan zanimljiv novitet – izvrsni norveški desetmetarski gliser Marex 320 ACC (Aft Cabin Cruiser), kojega je izložio šibenski NCP. Riječ je o vrlo funkcionalnom obiteljskom kruzeru na kojem mogu udobno noćiti tri osobe, kao stvorenom za čarter na Jadranu, s krmenom kabinom stajaće visine i panoramskim pogledom. Model u Biogradu bio je opremljen Yanmar motorom od 320 konja s kojim postiže brzinu od 24 čvora.

Premijerno je predstavljena i Idea 58 Open, zgodan talijanski fisherman sportskoga dizajna s prostranim sunčalištem na pramcu, nosivosti sedam osoba. Zbog malih dimenzija i težine može biti opremljen motorom već od 40 konja, lak je za održavanje i idealan za iznajmljivanje. U istoj kategoriji posjetitelji su mogli premijerno vidjeti Ranieri Next 240 SH, još jedan talijanski fisherman prepoznatljiva stila, s ležajevima u pramcu i na krmi, dug 7,80 metara. S najjačim motorom od 300 konja (Yamaha), cijena mu je 83.000 eura. Izlagač Vodice – brodovi predstavio je novu uzdanicu poljskog škvera Atlantic – Sun Cruiser 690, gliser pogodan za jednodnevne izlete, s kabinom za tri osobe, koji u paketu s motorom Honda od 200 konjskih snaga uz sajamski popust stoji 45.000 eura. Prepoznatljiv je po proširenom kokpitu s krmenom klupom i bočnim sklopivim sjedalicama, koje se skupa sa stolom po potrebi mogu transformirati u dodatno sunčalište ili ležaj. Tvrtka Nava između ostaloga je predstavila jednu hrvatsku premijeru – Beneteau Flyer 8 Spacedeck, otvoreni gliser dužine sedam metara idealan za ribolov i dnevne izlete, koji može prevesti do deset putnika. Za novi Flyer u paketu s preporučenim motorom Suzuki od 350 konja i s dosta dodatne opreme treba izdvojiti 80.000 eura. Nava je izložila i dva Antaresa, modele 8 OB i 9 OB, brze, moćne i nadasve praktične dnevne kruzere idealne za brze transfere. Iz ponude gumenjaka u Biogradu izdvajamo samo jednu poslasticu: Ribco Seafarer 36, koji u kompletu s dva Verado motora od 350 konja stoji 300 tisuća eura. Zvuči skupo, no Seafarer 36 vrijedi toga novca, jer jedan je od najboljih brodova u tome segmentu, sjajnoga dizajna, praktičan i ugodan za plovidbu, a k tome vrlo pouzdan. Često ga se stoga koristi kao pomoćno plovilo na mega jahtama.

Domaći brodograditelji u velikom su broju pohodili sajam u Biogradu. Među ostalim, izloženi su bili redizajnirani Prvić 25, zatim svima poznata Leidi 800, Damor 12 Family i Fortis, odnosno bivši Elan. Pažnju posjetitelja privukli su također Kalea 19 Cabin, fisherman od 5,80 metara s kabinom za dvoje i natkabinom, zatim Solmar s električnom propulzijom te Šibenik 800 Cabrio Open, verzija uspješnog modela bez nadgrađa, opremljena s dva izvanbrodska motora.

Brod Jamesa Bonda

Austrijski Frauscher predstavio se s dva modela: 1017 GT i već viđenim 747 Mirage. GT je vrhunska i vrlo luksuzna jurilica, udoban dnevni kruzer fino izvedenog interijera. Odlikuju ga snaga i izvrsne manevarske sposobnosti te moderan, sportski dizajn. Cijena je u skladu s renomeom austrijskog škvera, čije brodove vozi i James Bond: 420.000 eura, u opciji s dva Mercruisera V8 od po 430 konjskih snaga. Euromarine je nastupio s dosta motornjaka, od kojih izdvajamo Jeanneau Cap Camarat 9WA.

Hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu imala je jahtica Pearlsea 31 Coupe, koja ima dvije kabine pod palubom te prostran kokpit natkriven tvrdim krovićem s pomičnim krovnim otvorom. Taj sportski kruzer opremljen s dva dizelska motora diči se vrlo niskom potrošnjom goriva pri brzini krstarenja te inovacijom koju sve češće možemo vidjeti na brodovima te kategorije – mogućnošću zatvaranja i otvaranja kokpita samo jednim potezom. Dodatno se u kokpitu može spustiti stol, čime se dobiva prostran ležaj pa na brodu ukupno može noćiti šest osoba.

Mnoštvo jedrilica i katamarana

Posjetitelji sajma pokazali su interes za slovenski 3maran, koji nije niti brod niti trimaran, već kamp kućica na dvije etaže koja pluta u moru. Kućice su dostupne u dva modela, a veći 3maran 11 ima tri sobe te vez za mali brod ili skuter. Taj udobni plutajući dom može se privezati u marini ili dobro zaštićenoj uvali, a cijena mu je oko 100.000 eura.

O jedrilici Elan E4 već smo pisali na stranicama Mora, a sada smo je, nakon svjetske premijere na sajmu u Cannesu, uživo imali prilike vidjeti u Biogradu. Riječ je o redefiniranom performance cruiseru, pri izradi kojega se nije žrtvovala niti udobnost, niti performanse. Naime, umjesto da rade zasebne cruising i racing verzije jedrilica linije E, u Elanu su se fokusirali na proizvodnju samo jedne, ali istinski dobre verzije jedrilice, a da bi to postigli, značajno su obogatili paket standardne opreme i posebnu pažnju posvetili detaljima koji čine razliku. Novi Elan E4 jedrilica je na kojoj će se snaći početnik, izvrsna je i vrlo udobna za obiteljska krstarenja, ali na njoj se također može vrlo lijepo natjecateljski jedriti.

Splitska Ultra u Biogradu je predstavila novi Beneteau Oceanis 46.1, jedrilicu idealnu za čarter, koja nasljeđuje jedan od najprodavanijih modela iz škvera Benneteau – Oceanis 45. Oblik trupa omogućava maksimalnu iskoristivost prostora, istovremeno zadržavajući izvrsne nautičke karakteristike zbog kojih je na tom brodu pravi užitak jedriti. Oceanis 46.1 dug je 14 metara, a pod palubom su mu četiri kabine, svaka sa svojom kupaonicom te se na njemu udobno može smjestiti osam gostiju. Za one kojima su važnije jedriličarske performanse, Ultra je izložila i First 24, donedavno poznat pod imenom Seascape. Jurilica je to od 7,29 metara, širine 2,5 metra, koja se zbog dimenzija lako transportira na traileru. Nautika centar Nava na Biograd Boat Show dovezla je Lagoon 40, nasljednika modela 400 i 39, koji karakteriziraju moderne linije trupa te veća površina jedara. Novosti ima i u interijeru pa Lagoon 40 ima veće prozore od prethodnika te još impresivniji panoramski pogled. Katamaran ima četiri kabine, svaku sa zasebnim toaletnim prostorom, a kokpit je dovoljno prostran da se u njega može smjestiti 12 osoba. U Biogradu je predstavljen i Dofour 48, 15 metara dug i osam metara širok dvotrupac s pet kabina. Croatia Yachting izložila je cijelu gamu jedrilica Hanse, od kojih vrijedi izdvojiti novi, već vrlo popularan model Hanse 348.

Na ovogodišnjem Biograd Boat Showu nastupilo je 320 izlagača, a posjetitelji su imali prilike vidjeti oko 300 brodova, od čega je oko 40 plovila premijerno bilo predstavljeno hrvatskoj publici. Sajam u marini Kornati tako je opet potvrdio status izložbe s najvećim brojem brodova u Hrvatskoj. Također je s lijepo zaokruženom ponudom motora, elektronike, opreme i druge nautičke galanterije stao uz bok zagrebačkom sajmu nautike. Posada društva Ilirija, predvođena Milanom Šangulinom, iskazala se razinom organizacije sajma, koji se po svim parametrima može mjeriti s najjačim europskim nautičkim manifestacijama.

bbs3