dscf1089

Mnoge stvari poput nekih vina, sireva ili viskija sazrijevanjem kroz nekoliko, pa i više od desetak godina postaju sve bolje. Jednako bi se moglo reći i za nautičku feštu u Biogradu koja je ove godine postala punoljetna, odnosno napunila je 18 godina, a njeno sazrijevanje zajedno s mnogo optimističnijom atmosferom u domaćem nautičkom sektoru donijelo nam je dosad najbolje i najkompletnije izdanje sajma. Izlagačka površina bila je rasprodana tjednima unaprijed, a marljivim organizatorima na čelu s Milanom Šangulinom ovoga se puta gotovo ništa nije moglo zamjeriti u pogledu organizacije koja je uz pohvalnu urednost bila na zaista visokoj razini.

Poslužile su ih i vremenske prilike pa je samo drugog od četiri uglavnom sunčana dana vrlo slaba kišica kratko vrijeme ometala posjetitelje i izlagače. No niti to nije moglo spriječiti vjerojatno rekordan broj posjetitelja u obilasku sjevernog i južnog dijela marine već niz godina povezanima pokretnim pontonom, a čije ih je vrlo često otvaranje možda ometalo pri bržem dolasku na drugu stranu, ali je isto tako upućivalo na velik broj probnih plovidbi i popratnih događanja poput regata.

dscf0705

Naime, tradicionalno je tijekom trajanja sajma od 20. do 23. listopada održano mnogo takvih dodatnih događanja poput regata, prezentacija, izložbi, radionica, sastanaka i ostalih okupljanja koje su obogatile ponudu sajma te su ionako vrlo ugodnoj atmosferi dali dodatnu i svakako dobrodošlu živost. Između ostalog i zbog toga je Biograd tih dana zaista bio središte hrvatske nautike, što se moglo osjetiti u svakom kutku te na brojnim ozarenim i nasmiješenim licima izlagača od kojih se rijetko tko žalio.

Bilo nam je izuzetno drago vidjeti da smo napokon ponovo dočekali i takve dane, ali i jednu pravu, vrlo značajnu svjetsku premijeru o kojoj pišemo u zasebnom okviru te niz hrvatskih noviteta koji svjedoče nekim pozitivnim pomacima među domaćim kalafatima. Agilnost su također potvrdili i zastupnici stranih plovila jer su uspjeli dovesti nekoliko premijera što su prvo pojavljivanje u javnosti “odradile” u Cannesu ili Genovi, a to zasigurno znači da za njih imaju i potencijalne klijente.

Izlagača je bilo tristotinjak, s otprilike isto toliko plovila od kojih je noviteta bilo četrdesetak, a uz tradicionalno velik broj polovnih modela izloženih na obližnjim gatovima, uglavnom iz čarter flota. I ponuda raznovrsne nautičke opreme bila je najraskošnija do sada, uz nebrojene zanimljivosti i novitete, a bio je tu i Biograd Charter Show koji je u svom drugom izdanju još uvijek ostao prilično nedorečen jer je većina čarter-štandova u hali B stajala prazna pa mu u idućim godinama tek treba pronaći pravi, odgovarajući smisao.

dscf3263