DSC_2380

Krasan sunčani ranojesenski dan dočekao nas je u Sukošanu kad smo stigli u marinu Dalmacija kako bismo iskoristili jedinstvenu priliku i među prvima se ukrcali na najnoviji Beneteau Oceanis 51.1 te ga isprobali na moru pod jedrima. Zbivalo se to u periodu kad su ga ostali predstavnici medija sa svih strana svijeta mogli tek prvi puta vidjeti, bez mogućnosti testiranja u plovidbi, na sajmovima u Cannesu, Genovi i Southamptonu, gdje je prezentaciju vodio čak i slavni jedriličar Alex Thompson. Jasno je stoga da je važnost ove jedrilice za škver vrlo velika.

Nas su na brodu, čiji je trup bio broj jedan odnosno prvi je sišao s proizvodne linije nakon pokretanja serijske gradnje, dočekali naš dragi prijatelj Emil Tomašević, sa svojom tvrtkom Ultra dugogodišnji uspješni zastupnik poznatih francuskih jedrilica za Hrvatsku, i simpatični Mark Averhoff, zaposlenik Beneteaua na poziciji regionalnog voditelja prodaje. Ove činjenice potvrdile su i nemalu važnost našeg tržišta za Beneteau jer broj novih plovila koja svake godine stižu u domaće čarter-flote nije nimalo zanemariv, pa su u škveru odlučili promociji i prodaji novog modela pristupiti na jedan sasvim drugačiji način.

DSC_2467

Naime, ekskluzivno su prvi brod u dogovoru s Emilom još krajem kolovoza poslali na Jadran kako bi zaplovio većim dijelom naše obale te se zaustavio u nekoliko marina uz prezentacije potencijalnim klijentima i čarter-tvrtkama. Tako su vjerojatno mnogi nautičari i čarteraši ostali u čudu vidjevši Oceanis 51.1 u plovidbi i prije njegove službene svjetske premijere, što se dogodilo i nama nekoliko puta tijekom plovidbe od Sukošana do Šibenika.

Često smo bili praćeni začuđenim pogledima pa smo “besramno” uživali u pruženoj pogodnosti, a jednako smo uživali i u istraživanju ove zanimljive, doslovce revolucionarne jedrilice i svih njenih inovativnih karakteristika tijekom petosatne plovidbe u idealnim vremenskim uvjetima. Plovidba je, uz laganu tramuntanu što se pretvorila u izvrstan maestral do 15-ak čvorova, naravno, protekla prebrzo te smo na brodu poželjeli ostati barem još koji dan.

DSC_2282