20160826-gopr7996-edit

Francuski brodograditelj Beneteau je ponudom serije Barracuda prije nekoliko godina nadopunio svoj široki spektar plovila. Barracuda 8 je njihov najnoviji model, kojem su prethodili Barracuda 9 i 7, a to su takozvani sport-fisheri. Ideja je bila da se napravi brod koji će moći zadovoljiti više potreba: u osnovi to je sportsko plovilo s izvanbrodskim motorima, ali ono što ga čini specifičnim jest prilagođenost onima koji žele brod koristiti i u ribolovne svrhe. Osnovna razlika naspram sportskih Antaresa je u položaju i obliku kormilarnice/kabine koja podsjeća na uobičajene ribarske brodove.

Kvadratna kormilarnica sa staklenim površinama koje su potpuno okomite na trup broda ne obećava dobru aerodinamiku, ali zato doprinosi jednostavnosti, prostornosti te, što je najvažnije, prilagođena je teškim uvjetima na moru. Cijela konstrukcija broda je stoga robusnija, čvršća i ulijeva povjerenje kada se otisnete na velike valove. Priliku za testiranje Barracude 8 imao sam tijekom cijelog proteklog ljeta, za razliku od uobičajenog jednodnevnog testa, tako da sam ga uspio testirati u raznim uvjetima i namjenama.

baracuda-8-040-edit

U Barracudu su implementirani svi nedostaci i poboljšanja prethodnih dvaju modela, nov je i trup te raspored u interijeru i eksterijeru, pa osmica nudi više sjedaćih mjesta i od Barracude 9. Domišljatim rješenjima, posebice u dijelu kokpita, dobivena je dodatna prostranost, praktičnost i funkcionalnost. Novost je krmena klupa koja se može pomicati po šinama ugrađenim u pod kokpita, tako da se može pomaknuti prema stražnjim vratima kabine. Na taj se način oslobađa prostor za pristup krmi i praktičnoj radnoj površini namijenjenoj za ribanje i čišćenje ribe.

Ujedno ova radna površina služi kao i pokrov izvanbrodskih motora, a hidrauličkim podizanjem motora iz mora ovaj pokrov se automatski podiže. Veoma praktično i funkcionalno rješenje. Prednost prebacivanja klupe za sjedenje (na koju se ugodno mogu smjestiti i tri veće osobe) nije samo u tome da je sada klupa u većoj zavjetrini kormilarnice, nego otkriva još jednu mogućnost. Naime, na mjestu gdje se nalazila klupa je još jedna sklopljena klupa koja svojim podizanjem zamjenjuje ovu koju smo pomaknuli. Na ovaj način dobili smo dvije klupe za ugodan smještaj šest osoba.

baracuda-8-061-edit