bay2

Zagrebački sajam nautike doba je kada kod nas uobičajeno starta prodaja obiteljskih glisera i gumenjaka za sezonu. Jednog od njih koji zastupa zagrebački Franka Marine imali smo priliku isprobati prošle jeseni u Biogradu pa vam ga opisujemo. Radi se o Baylineru VR 5 Cuddy, tipičnom američkom gliseru prvenstveno namijenjenom vlasnicima kuća za odmor na moru koji s obitelji i prijateljima žele odlaziti na dnevne izleta, a ako se ukaže potreba na njemu mogu i prespavati ili poći na kraća krstarenja.

Kako je to običaj u Americi, Bayliner je najprije krajem 2016. godine lansirao VR 5 Bowrider, dakle gliser otvorenog pramca na kojem su sjedišta i u provi jer to tamošnje tržište traži, a tek potom su se posvetili Europljanima mnogo zanimljivijim gliserima s kabinom pa su lansirali i Cuddy. Za obje izvedbe kupac može birati između unutarbrodskog ili izvanbrodskog motora. Izvanbrodski mogu biti snage 115 ili 150 KS, dok se za unutarbrodsku ugradnju nude dizelski motor od 170 KS ili benzinci od 200 ili 250 KS. Na našem brodu ugrađen je Mercruiser 200 M MPI/A1 ECT, 4,5 litarski motor koji razvija 200 konjskih snaga i najpopularniji je motor s kojim se prodaje.

VR 5 spada u Baylinerovu najnoviju liniju koju karakterizira velika širina pramca i 20 stupanjski V trupa. To mu omogućava veću voluminoznost kabine nego li je to ranije bio slučaj i znatno manje zalijevanje na valovima. On je klasičan sportski gliser koji kad se opremi biminijem i stolom u kokpitu omogućava brzo dolaženje do bilo koje plaže i cjelodnevno uživanje na sidru pred njom. Dizajniran je tako da mu silueta bude niska i kabinski dio čini neprekinutu liniju s bokovima trupa pa brod gledan sa strane lijepo izgleda.

bay1