3

Najmasovniju regatu na Sredozemlju, tršćansku Barcolanu što se u nedjelju 11. listopada održala po četrdeset i sedmi put, nakon 1 sat 18 minuta i 25 sekundi jedrenja pobijedila je Robertissima III
Na kormilu pobjedničke jedrilice bio je Roberto Tommasini dok je o taktici brinuo Vasco Vascotti, druga je bila Maxi Jena sa No Borders Teamom I Stefanom Chierinom za timunom a treća Pendragon Alilaguna. Unatoč lošem vremenu sudjelovala je 1681 jedrilica.
Bura koja je dan prije dostižući pravu tršćansku brzinu od 130 kilometara na sat opasno zaprijetila sigurnosti jedrilica na vezu u luci i ispraznila za tu priliku sagrađen Villaggio Barcolana. Sve regate iz programa za subotu su otkazane, villaggio zatvoren a najveća pažnja bila je posvećena sigurnosti jedrilica i njihovih posada.
Radi prognoze koja je najavljivala da će “bura poći na ručak” regata je u nedjelju startala  u 12.30 umjesto u uobičajenih 10.30 sati po petnaestak čvorova vjetra. Velikih dilema o pobjedniku nije bilo, Nakon početne borbe za prvu poziciju bok uz bok sa Maxi Jenom Robertissma III je izvrsno startajući prva izletjela iz mase brodova, podigla genaker i pojurila prema prvoj bovi. Okrenila ju je prva sa 30 skundi prednosti, na drugoj je vodstvo povećano na  48 sekundi dok je na posljednjoj, trećoj iznosilo punih šest minuta. Tako je nakon četiri godine totalne dominacije Europa Esimita 2 koji nije sudjelovao na regati i prethodne tri istog broda ali pod imenom Alfa Romeo, Robertissima III dominirala ovogodišnjom, ne vraćajući joj tako natjecateljsku draž borbe za apsolutnog pobjednika. No, fešta od jedara i borbe po klasama ostaje. Trst danima živi za nju i isplati ju se doživjeti i s mora i sa kraja.
Kao i obično, deseci tisuća ljudi pratili su regatu, dio njih sa uzvisina nad gradom odakle se pruža najbolji pogled na regatno polje a ostali s tršćanskih riva i obale sve do Ankarana.

2