BALI_4.6_69

Bali 4.6 Open Space

Deset nautičara na ovom prostranom katamaranu, pravoj kući na moru, plovit će udobno i brzo

Bali 4.6 za svoga brodograditelja Oliviera Poncina ima i simboličan značaj. Taj je luksuzni katamaran naslijedio Bali 4.5 kojim je 2014. godine uspostavljen brand Bali koji zajedno s Lagoonom i Fountaine Pajotom dominira tržištem dvotrupaca za krstarenja u Europi, a i šire. Prvi primjerak predstavljen je u jesen 2019. godine na sajmu u Cannesu, što na svoj način govori o želji škvera da stalno unapređuje svoje jedrilice i tako odolijeva konkurenciji koristeći povoljne prilike na tržištu gdje su katamarani već godinama u trendu kad je riječ o jedrilicama za najam ali i onima vlasničkima.

Takvim pristupom Bali je u svega sedam godina stvorio ime. Naravno, posao je olakšala činjenica da se ipak ne radi o nekome tko se prvi put upušta u taj business, već iza branda stoji Catana Grupa i Olivier Poncin, poznat po tridesetogodišnjem iskustvu u produkciji brzih katamarana Catana, rađenih u dobroj mjeri i prema željama pojedinačnih kupaca. Stoga su trendove na tržištu koje je tražilo ponajprije udobnije dvotrupce za čarter – ali i manje jedriličarski nastrojene vlasnike koji, ruku na srce, prevladavaju – odlučili iskoristiti uspostavom novog branda. A on je postao prepoznatljiv po dvije važne inovacije kod svih modela.

BALI_4.6_28

Prva je inovacija čvrsta pramčana paluba umjesto mreže između trupova, za koju su mnogi smatrali da je relikt prošlosti koji otežava brod i utapa mu pramac, ne uvažavajući da se danas većina ovakvih plovila gradi primjenom vakumske infuzije koja smanjuje težinu. Time su Bali katamarani dobili još jedan multifunkcionalni kokpit na provi i dodatnu čvrstoću, a dobra plovnost osigurana im je i kutovima donjeg dijela prove koji potiču uzgon. Druga je inovacija stražnja staklena stijenka salona koja se jednostavno podiže na krov salona koji se, kad se još otvore i bočna posmična stakla, otvara s tri strane i putnicima omogućava posvemašnju komunikaciju s morskim okolišem.

Kad god dođemo na neku jedrilicu ili motornu jahtu koja se od svog prethodnika razlikuje za jedan broj oznake dužine, obično se upitamo je li riječ o restylingu starog ili o posve novom brodu. I premda nitko, pa niti u Baliju, neće baciti u more ono što je bilo dobro na prethodnim modelima – poput dvije upravo opisane Bali inovacije – Bali 4.6 uistinu je novi, a ne modificirani “stari” katamaran 4.5. Svjedoče o tomu ponajprije njegove dimenzije – skoro metar veća dužina, 60 centimetara dulja vodena linija i 25 centimetara veća širina, ali i potpuno novi koncept letećeg mosta, potpuno novi dizajn i ergonomija salona te novi način povezivanja salona i prednje palube. K tomu dođe još niz sitnijih detalja kao i mnogo promjena u izgledu koji je mekših linija s potpuno integriranim prozorima trupa i općenito znatno elegantniji. Sve u svemu, definitivno je riječ o novom modelu i idemo ga dobro razgledati. (…) Više pročitajte u 260. broju Mora.

BALI_4.6_68