bacardi1

Što ti je tradicija. Skoro 100 godina postoji Bacardi Cup, a od toga se 56 godina uzastopno jedri u tirkiznim vodama zaljeva Biscayne ispred Miamija. Što je najbolje, klasa Zvijezda na kojoj se jedri još je starija. Krepki 108-godišnjak nastao je 1910. prema nacrtima Francisa Sweisgutha, a u ovom trenutku preko 2000 primjeraka Štele jedri diljem svijeta premda je nakon Londona 2012. prestala biti olimpijska klasa. Popularnost joj sigurno povećava Star Sailors League, a u doba katamarana, trimarana, foilanja i ostalih tehnoloških iskoraka u jedrenju, Štela je ostala čuvar nekog romantičnijeg jedrenja kada se na more nije izlazilo bez blejzera, a regate se dobivale mozgom, a ne dubinom novčanika.

Od regate na koju je u Havani 1927. godine jedrilo manje od deset brodova, Bacardi je danas natjecanje na koje s guštom dolaze velikani kao što su Robert Scheidt, Lars Grael, Diego Negri, Paul Cayard. Treba napomenuti da je ova regata jedini kubanski događaj koji je uspio preživjeti u SAD-u. Bacardijevi su 1957. napustili Kubu zbog neslaganja s politikom, a od 1962. novi dom regate postao je Miami.

Već drugu godinu zaredom na Floridi je jedrila i posada Tonko Barač i Marin Mišura. Ovaj hrvatski dvojac jedini je aktivan u Šteli, ne prođe godina da ne odu na svjetsko ili europsko prvenstvo, Istočnu hemisferu ili Grand Slam Star Sailors League. Naravno, koliko im to poslovne obveze dopuštaju. Ove su godine na Bacardiju završili kao 26. od 76. posada koliko ih je bilo pozvano. Najbolje jedrenje bilo im je četvrto kada su osvojili 13. mjesto.

bacardi3

bacartdi2