axo

Axopar 28 svojim inovativnim i uzbudljivim konceptom želi redefinirati iskustvo plovidbe, bila ona u svrhu rekreacije, sporta ili radnih zadataka na moru. A takvo nastojanje temelji se na pažljivo promišljenoj filozofiji mlade finske tvrtke s pogonima u Poljskoj koja ističe pet glavnih osobina ovog neobičnog glisera.

Prvo, to je walk-around koncept itekako prepoznatljivog i podosta futurističkog izgleda; drugo, krasi ga moćan trup koji pruža izvanredno ponašanje na moru uz veliku sigurnost te postizanje visokih brzina; treće, nudi nevjerojatnu ekonomičnost pri brzini krstarenja zahvaljujući posebno za izvanbrodske motore prilagođenom i efikasnom trupu male težine; četvrto, krasi ga visoka kvaliteta izrade svojstvena skandinavskoj tradiciji u maloj brodogradnji; te peto, možda i najvažnije, može se nabaviti za relativno povoljnu cijenu, što je neobično za plovilo “visoke klase”.

Iza ovog zanimljivog višenamjenskog projekta, koji bi uskoro trebao biti proširen jednim manjim i dvama većim modelima, stoji grupa strastvenih i entuzijastičnih ljudi s velikim iskustvom u maloj brodogradnji, osnivači poznatih i priznatih marki Aquador, Paragon Yachts i XO Boats. Ova plovila u nas nisu toliko poznata, ali su u razvijenom dijelu Europe i šire posljednjih godina postigla zapažen uspjeh. Na njihove se prokušane koncepte djelomično naslanja i Axopar, no moglo bi se reći da ih na neki način ujedinjuje i nadograđuje u još uzbudljivijem, nesumnjivo vrlo osebujnom smjeru.

Sve navedeno provjerili smo krajem listopada na sajmu u Biogradu gdje je Axopar 28 u izvedbi Cabin stigao kao neočekivano iznenađenje, a doveo ga je zastupnik za Hrvatsku, poznata nautička tvrtka Baotić Yachting. Tamo je također neuobičajenim izgledom privukao veliku pažnju posjetitelja, a mi smo se prvom prilikom ukrcali i zaplovili kako bismo saznali što to toliko magično privlači kupce diljem svijeta i zbog čega je već dobio brojne nagrade.

axo2