Announcement of the 37th America´s Cup

America’s Cup u Barceloni!

Upravo je objavljeno da će se 37. America’s Cup održati u Barceloni, u rujnu 2024. godine

Branitelj America’s Cupa, Emirates Team New Zealand konačno je prekinuo neizvjesnost i nagađanja oko mjesta održavanja idućeg ciklusa najstarijeg međunarodnog sportskog natjecanja koje se održava u kontinuitetu. Time će Barcelona postati prvi grad u svijetu koji će ugostiti Olimpijske igre i America’s Cup.

Čelnik ETNZ-a, Grant Dalton kazao je tom prilikom da je „Barcelona jedan od najprepoznatljivijih gradova u svijetu, pa smo jako uzbuđeni što imamo priliku tamo organizatori najprestižniji svjetski jedriličarski događaj. Kao „Defender“ imamo poziciju onih koji su odgovorni za rast događaja i publike, jedrenja kao sporta na globalnoj razini, a organizirati događaj na ovako važnom gradu kao što je Barcelona, dopušta da lansiramo rast na svjetsku pozornicu. Kada zamislimo 37. Kup i AC75-ice koje se natječu nekoliko stotina metara ispred plaže Barcelone, s takvim priobaljem i sportskim kampom, zonom za obožavatelje i zabavu, bit će to ništa manje nego spektakularno.“

S prosječnom brzinom vjetra između 9 i 15 čvorova tijekom rujna i listopada, grad je kompetitivan za ovu svrhu. Nadalje, ponuda Barcelone bila je primamljiva jer je ujedinila javno-privatni kapital, koji uključuje vladu Katalonije, gradsko vijeće Barcelone, skupštinu Barcelone, lučku upravu, Barcelona Global’s investment agency i Barcelona & Partners, te neprofitnu inicijativu sačinjenu od više od 200 gradskih institucija s ciljem da stvore Barcelonu jednim od najboljih gradova za talent i ekonomsku aktivnost.

Predsjednik Generalitata Katalonije, Pere Aragonés dodao je da je proslava America’s Cupa u Barceloni sjajna vijest ne samo za grad, već za cijelu zemlju. „To je povijesni sportski događaj, koji se globalno snažno odražava ekonomski i turistički. To nije samo izolirani sportski događaj, već pruža značajno više nego samo prostor održavanja. To je događaj koji generira povrat diljem različitih platformi godinama nakon i ostavit će važno naslijeđe za Kataloniju. Jako sam zadovoljan jer po prvi puta, America’s Cup će također uključiti Women’s America’s Cup regatu, u Barceloni.“

Komodor Royal Yacht Squadron New Zealand, Aaron Young kazao je tom prilikom da Barcelona zauzima posebno mjesto u povijesti jedrenja Novog Zelanda i da se s ponosom sjećaju uspjeha njihove jedriličarske reprezentacije na Olimpijskim igrama 1992. i rezultata s četiri medalje. “Barcelona će biti očaravajuće mjesto za regate America’s Cupa, te regate za žene i mlade, a veselimo se što ćemo tamo obraniti America’s Cup 2024. dok radimo na promicanju i razvoju jedrenja diljem svijeta. Također postoje značajne mogućnosti za našu novozelandsku pomorsku industriju, trgovinu i nautičare. Naši će članovi uživati u ekskluzivnim pogodnostima i mogućnostima putovanja u Barcelonu, a očekujemo i veliku delegaciju članova Kluba koja će putovati u znak podrške našem timu 2024.”

Barcelona će svakako privući i velik broj posjetitelja iz čitave Europe, a nesumnjivo će ovo biti jedan od najvećih događaja i među hrvatskim obožavateljima ovog sporta.

AC37: Grant Dalton (CEO of Emirates Team New Zealand and 37th America’s Cup), Pere Aragonés (President of the Government of Catalonia), Ada Colau (Mayor of Barcelona) at the Generalitat of Barcelona, Spain.

Piše: Teo Marević
Foto: America’s Cup