18/12/20 - Auckland (NZL)
36th America’s Cup presented by Prada
Race Day 2
Luna Rossa Prada Pirelli Team

Americas Cup traži špijune

Nakon 4 desetljeća međusobnog špijuniranja, timovi su dogovorili dnevno dijeljenje informacija o razvoju

Otkad je 1983. prvi put predstavljena kobilica s krilcima na America’s Cupu, timovi su započeli igru špijuniranja, unajmljivali špijune koji su teleobjektivima pokušavali doznati tajne suprotstavljenih ekipa, kakvi su im planovi s dizajnom i inženjerska rješenja. Tijekom 36. kupa, igra je dosegla svoj vrhunac, a padale su i optužbe za pronevjeru javnog novca i slične tvrdnje kako bi usporili rad konkurentnih timova. Za nadolazeći, 37. ciklus America’s Cupa, timovi su odlučili smanjiti troškove, a s tim ciljem dogovoren je „Joint Recon Programme,“ odnosno usuglašeno je da će svaki tim imati jednog ili dva službena „špijuna“ u svom taboru, koji će imati pravo snimati i dijeli informacije s ostalim timovima.

Odlučeno je da će dvočlani tim, jedan vozač RIB-a i jedan fotograf / video snimatelj pratiti svaki pokret svakog tima tijekom svakog dana jedrenja, prikupljajući izvješća, fotografije, videozapise i intervjue, koje će zatim prenositi na središnji izvor, otkuda će svi timovi moći samostalno pregledavati i obrađivati materijale. Timovi će biti bazirani u Aucklandu, Mallorci, Barceloni, Pensacoli i Cagliari, gdje će biti potrebni kvalificirani lokalni ljudi koji imaju znanja o jedrenju, o AC-u, te na što obratiti pozornost svakodnevno, te biti u mogućnosti snimiti kvalitetan materijal pri brzini od 45 čvorova.

Također posao špijuna zahtjeva znanje o foilovima, jedrima, podigačima, trimanju, pokretima timova, manevrima, mjerenju vremena, brzine vjetra, stanja mora, vremena letenja, vremena provedenog na moru, bilježiti najveće brzine, brzinu polijetanja, odnosno sve aspekte koji su korisni i zanimljivi za dokumentiranje i opservaciju. Ukratko, America’s Cup traži najupućenije ljude iz svijeta jedrenja. U objavi za javnost su poručili da ako netko živi u navedenim lokacijama i može se obvezati biti na raspolaganju tijekom radnih tjedana, vikenda, praznika kako nikada ne bi propustio dan jedrenja, da pošalju svoj CV i reference na recon@americascupmedia.com.

Piše: Teo Marević
Foto: America’s Cup