2016_atr_rtv_007_srgb

U nedjelju, 6. studenog, točno u 13 sati i 2 minute po srednjoeuropskom vremenu na znak princa Alberta od Monaka 29 je hrabrih samaca po 12 do 15 čvorova sjeveroistočnjaka krenulo iz Francuskog Les Ables d’Olonnea na 45.000 kilometara dugi put oko svijeta u najekstremnijoj, najtežoj, najzahtjevnijoj i najneizvjesnijoj jedriličarskoj regati, 8. Vendee Globeu. Vjerovali ili ne, samce je na težak put s obale i okolnih plovila ispratilo 350.000 gledatelja, ali i brojne televizijske i radijske ekipe uživo prenoseći spektakularan start.

aerial_start_4753

Iako sama pozicija na startu zbog dužine rute nije bitna, treba reći da je najbolje krenuo pobjednik 5. Vendee Globea (2004./05.) Francuz Vincent Riou na brodu PRB opremljen samo klasičnim pomičnim bočnim perajama (daggerboards), mnogo uspješnije no šest novih modela IMOCA Open 60 krstaša opremljenih foilovima, tankim zakrivljenim bočnim perajama trupa, koje djelujući poput krila na zrakoplovu podižu brod iznad površine mora. No tako je bilo samo prvih nekoliko sati od starta. Već u petom satu pet od šest vodećih brodova bili su krstaši opremljeni foilovima. Preciznije, vodili su Španjolac Sebastien Josse na brodu Edmond de Rothschild i Francuz Morgan Lagraviere (Safran) s foilovima, ispred tad trećeplasiranog Vincenta Rioua na klasičnom IMOCA 60 brodu.

Vendee Globe je par excelence fascinantna samačka borba oko svijeta u kojoj jedriličari u utrci bez zaustavljanja u ravnim kursevima prejedre čak 24.275 nautičkih milja ili punih 45.000 kilometara. No, treba reći da zbog letanja i kruženja samci stvarno prejedre mnogo, mnogo više, te da pritom ne smiju pristati, ne smiju primiti ikakvu konkretnu tehničku ni medicinsku pomoć, osim usmenih uputa radiovezom. To ih, naime, bez iznimke diskvalificira iz utrke za najprestižniju samačku i jedriličarsku titulu uopće.

Filozofija Vendee Globea vrlo je jednostavna: sami morate oploviti svijet, i to bez zaustavljanja, i bez vanjske pomoći. Iznimka od prvog pravila – SAMI – jest isključivo u slučaju spašavanja drugog natjecatelja, što se u 27 godina i 7. izdanja regate dogodilo samo dva puta: u 3. je Vendee Globeu Pete Goss spasio Raphaela Dinellija i iskrcao ga na najbližem kopnu, obali Novog Zelanda, te u 5. izdanju kad je Vincent Riou spasio tad trećeplasiranog Jeana Le Cama kojem je pukla kobilica. Riou je pritom polomio vlastiti jarbol te je i sam morao odustati.

stmichvir_061016_2081