fastnet-velika

Pravi pobjednik Fastneta zapravo je korigirani slavljenik, osvajač velikog Rolex Fastnet Challenge Cup pehara, mali francuski 10,8 metara dugi krstaš Courrier du Leon (JPK 10.80) vlasnika i kormilara 56-godišnjeg Francuza Geryja Trentesauxa.
Nedugo nakon svitanja, točno u 5 sati i 22 minute u srijedu 19. kolovoza, najbrži jednotrupac na svijetu, sjajni američki Maxi krstaš Comanche presjekao je ciljnu crtu kultnog 46. Rolex Fastnet Racea četiri minute prije svog najvećeg rivala, također novog američkog Ramblera 88, te time ostvario svoju drugu veliku pobjedu.
fastnet2Tridesetak dana ranije bio je najbrži i na zahtjevnom Translantic Raceu, trci koja se sredinom srpnja vozi sjevernim Atlantikom u dužini 2800 nautičkih milja od Newporta na Rhode Islandu do Lisard Pointa na britanskoj jugozapadnoj obali. Tamo ne samo da se okitio lentom pobjednika u realnom vremenu (Line Honours), već je srušio i gotovo sedam godina stari svjetski rekord prejedrenih milja u 24 sata za jednotrupce. Comanche na velikom Fastnet Raceu ni izbliza nije nadmašio četiri godine stari rekord staze Volvo Ocean Race broda Abu Dhabia s kormilarom Ianom Walkerom. Za njim je kasnio gotovo 24 sata, ali ne zbog toga jer je sporiji brod, već stoga što su u aktualnom 46. izdanju vladali tihi i umjereni vjetrovi.
Fastnet je pandan opasnog australskog Sydney to Hobart Racea, najteža i najopasnija europska odobalna regata, a vozi se zahtjevne 603 milje britanskim i irskim vodama. Krenulo se po laganu i slabu vjetru u nedjelju 16. kolovoza točno u 11:50 sati, u isto vrijeme kao i u prvom izdanju 1925. Najbolje Rambler 88 ispred Comanchea i Leoparda. No sofisticirani Comanche je prvi ujedrio u Plymouth tek četiri minute ispred sad već vječno drugog Ramblera.
No pravi pobjednik Fastnet Racea zapravo je mali francuski 10,8 metara dugi krstaš Courrier du Leon (JPK 10.80) vlasnika i kormilara 56-godišnjeg Francuza Gery Trentesauxa, sa šestočlanom posadom s kojom vlasnik jedri – posljednjih 20 godina. Oni su slavljenici Fastneta u korigiranom IRC vremenu i kući nose najvrjednije Fastnet Race priznanje ukupnog pobjednika, veliki Rolex Fastnet Challenge Cup pehar.

fastnet3