amcup

U lipnju ove godine najstarije sportsko natjecanje na svijetu doživjet će 35. izdanje, naravno radi se o America’s Cupu, prestižnoj jedriličarskoj regati. Na regatnom polju održat će se meč između izazivača, koji će se odrediti izlučnim natjecanjem kroz Louis Vuitton Cup, i branitelja Oracle Team USA, pobjednika 34. America’s Cupa održanog 2013. u San Franciscu.

Tako će Oracle Team USA imati šansu da drugi put obrani America’s Cup. Sigurno se svi sjećamo prošlog izdanja gdje je američki tim uspio preokrenuti vodstvo Novozelanđana od 8-1 u pobjedu od 9-8, što su svjetski mediji nazvali najvećim svjetskim povratkom jedne momčadi u sportskom natjecanju ikad, a tadašnji skiper Kivija Dean Barker ponio je titulu jednog od najvećih „luzera“ u povijesti. A bili su tako blizu, tako prokleto blizu… Samo jednu pobjedu! Ovako je taj poraz ispao neka verzija novozelandskog „Maracanaza“ (poraz Brazila u finalu nogometnog SP-a 1950. od Urugvaja nap.a)

amcup3

Već smo svi dobro upoznati da se America’s Cup više ne jedri na klasičnim jednotrupcima koji su kroz mnoge godine bili zaštitni znak ovog natjecanja već se radi o katamaranima koji pomoću hidro krilaca (eng: foil) lebde iznad morske površine. Također klasično glavno jedro zamijenjeno je krutim krilom, a sve u cilju kako službeno kažu popularizacije sporta i samog natjecanja, a zapravo se radi o komercijalizaciji natjecanja iza koje stoje „veliki igrači“ sa svojim uloženim kapitalom.

amcup2