DSC_2361

3. Design Innovation Awards u Genovi

Na svečanoj ceremoniji u sklopu gala večere u Genovi, održana je i dodjela Design Innovation Award u 9 kategorija

Tijekom gala večeri prikupljala su se dobrovoljna sredstva za financiranje Instituta za istraživanje dječjih bolesti Giannina Gaslini, a kruna večeri bila je dodjela nagrade Design Innovation Award. Nagradu je prije tri godine zajedničkim snagama osnovalo udruženje Confindustria Nautica i organizator sajma u Genovi, I Saloni Nautici S.r.l., s ciljem da nagrade izvrsnost u nautici i promoviraju imidž izlagača.

Žiri u sastavu dizajnerice Giovanne Talocci, urednika časopisa Barche, Franca Michienzija, zatim glavnog urednika World of Yachts & Boats, Nabila Farhata, direktorice odjela za dizajn na studiju politehnike u Milanu, Silvije Piardi, voditelja M.Sc. Yacht & Cruising Vessel Design odjela na studiju politehnike u Milanu, te senatorice udruženja World Design Organization.

Nagrade u 9 kategorija dodijeljene su Dufour Yachts za kategoriju jedrilica manje od 10 m, konkretnije za njihov novi, vrlo popularan model Dufour 37, zatim Capoforte Boats za model električnog motornjaka SQ 240i, pa Rio Yachts s njihovim modelom malog RIB-a, Inagua S u kategoriji pneumatskih brodica, zbog elegantnih linija i jednostavnih rješenja i detaljno promišljenog dizajna. Nagrade su dobili i Cantiere del Pardo za novi Grand Soleil 72 Performance u kategoriji preko 10 m zbog izvrsnog balansa performansi i udobnosti interijera, dok je u istoj kategoriji časni spomen upućen Y7 brodogradilišta Y Yachts.

Nagrada u kategoriji katamarana otišla je u ruke Prestige Yachts za njihov model motornog katamarana s letećim mostom Prestige m48. U istoj kategoriji, časni spomen upućen je tvorcima katamarana Excess 14 zbog razvoja i korištenja materijala. Besenzioni je dobio nagradu za njihov proizvod luksuznih stepenica Lascala Art. Spe 607, u kategoriji tehnologije, opreme i električnih uređaja. Ferretti Yachts je dobio nagradu za njihov novi Ferretti Yachts 860 u kategoriji motornih brodova preko 10 m zbog elegantnog dizajna eksterijera i interijera, te linije i kvalitete. Sanlorenzo Yachts je nagrađen za njihov novi SP110 u kategoriji ‘superyacht preko 24 m’ zbog kako su obrazložili „konstantnog kreiranja novih prostora, jezika i načina života na moru.“

Posebna nagrada za inovaciju išla je u ruke tvorcima Betty Buoys, za integrirano istraživanje s fokusom na održiva rješenja za gorući problem. Hidrografskom institutu dodijeljena je specijalna nagrada povodom 150 godina postojanja, a posebno zbog uspješnog procesa digitalizacije i programa za kartografiju.

Napisao i snimio: Teo Marević