28.-Sabatina-u-Malom-Lošinju-(2)

Najstariji vinogradarski događaj koji se svake godine održava u drugoj županiji i drugom gradu, odvio se ovih dana u Malom Lošinju. Među 418 pristiglih uzoraka iz cijele Hrvatske žiri je imao tešku odluku, no najbolji među bijelim slatkim, predikatnim i desertnim vinima i vino s najboljom ocjenom je Traminac ledeno vino 2009. proizvođača Misna vina d.o.o., Trnava.

Uz sajam na kojem je bilo pregršt opreme, alata, repromaterijala, burza i izložbi vina te proizvoda od grožđa i vina s oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda. U malološinjskom hotelu Aurori održane su radionice i sabor vinogradara i vinara s točkama dnevnog reda Stanje vinogradarstva i vinarstva regije Primorska Hrvatska 2015. -2017. te Pregled prometa vina u RH 2017.-2018.
Predstavili su projekte, a održan je i znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta, zatim stručni skup Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Zadružna ura i skupština Hrvatske udruge vinarskih gradova, te panel parlamentarne zastupnice Marijane Petir s temom Budućnost zajedničke poljoprivredne politike Europske unije.

Proglašena su najbolje otvorena i mlada vina na Sabatini 2018. na svečanom uručivanju priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih proizvoda. Titulu šampiona najbolje ocijenjenih vina odnio je Traminac ledeno vino 2009., proizvođača Misna vina d.o.o., Trnava. Šampion crnih suhih i polusuhih vina i vina sorte plavac je Dingač Selection iz 2010., Poljoprivredna zadruga i vinarija Dingač, Potomje. Šampion bijelih suhih i polusuhih vina i vina sorte pošip Pošip Zure, obrt Zure, Lumbarda, otok Korčula. Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je OPG Luka Bilušić iz Zagreba s likerom od aronije. U kategoriji šampion izgleda proizvoda dobitnik je Andrija Vinjak, Podrumi Andrija, Andrija d.o.o., Čitluk, BiH. Vicešampion crnih suhih i polusuhih vina je Cabernet Sauvignon 2015. , PZMaslina i vino, Polača. Vicešampion bijelih suhih i polusuhih vina je Chardonnay 2017., Iločki podrumi d.d., Ilok. Najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata je Andrija Vinjak, Podrumi Andrija d.o.o., Čitluk, BiH. Priznanje za najbolji hrvatski otočni proizvod pripalo je rakiji Rogač, proizvođača Natura Antunović iz Orebića.
Posljednjeg dana susreta organiziran je studijski obilazak znamenitosti Lošinja i Cresa.

Inače, ovaj najstariji vinogradarsko- vinarski gospodarski susret u Hrvatskoj već se 28 godina održava početkom studenog u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova uz brojne partnere.

28.-Sabatina-u-Malom-Lošinju-(3)