esmit1

Projekt Esimit Europa slovenski je poduzetnik i vinar Igor Simčič koji je odrastao na nekada zatvorenoj granici, započeo kako bi kroz jedrenje simbolično pokazao ujedinjenost Europe i vrijednosti zajedništva u njoj.
Nedavno je ovaj uspješni projekt, prepoznat u cijeloj Europi kao jedinstven primjer dijaloga i gradnje mostova kroz sport, diplomaciju, poslovne odnose, kulturu i društvenu odgovornost, u Monte Carlu proslavio 20 godina rada.
esmit2„Tijekom ovih 20 godina naprijed me najviše gurala vizija. Snažno vjerujem da naše ciljeve možemo postići jedino ujedinjeni kao prijatelji i Europljani“, na proslavi je svojim gostima poručio osnivač projekta Igor Simčič.
Esimit Europa projekt predstavlja jedna od tehnoloških najnaprednijih jedrilica na svijetu Esimit Europa 2 na kojoj jedri 18 vrhunskih jedriličara iz 11 različitih europskih nacija, među kojima je i Hrvat Ivan Kljaković Gašpić. Esimit Europa 2 jedini je brod na svijetu koji ima dozvolu ploviti pod zastavom Europske unije, pod pokroviteljstvom je predsjednika Europske komisije te ima službenu potporu predsjednika Europskog parlamenta.
Projekt se počeo stvarati 1995. godine kao simbol ujedinjenja dva grada na slovensko-talijanskoj granici, Gorizije i Nove Gorice. Osnivač projekta, Igor Simčič, u potrazi je za stvaranjem zajedničkog simbola na obje polovice grada, pitao gradonačelnika Gorizije, Gaetana Valentija i gradonačelnika Nove Gorice, Črtomira Špacapana, hoće li mu dati podršku u pokretanju jedriličarskog tima koji bi na jednoj od najpoznatijih svjetskih regata, tršćanskoj Barcolani, predstavljao oba grada. Dvojica gradonačelnika pristala su na ovu zanimljivu ideju o simboličnom brisanju granica i projekt je krenuo.
Prva Simčičeva trkaća jedrilica zvala se Esimit Nova Gorica – Gorizia duljine 42 stope, a posadu su činili slovenski i talijanski jedriličari. Imena oba grada zajedno povezana s europskim zvijezdama ukrašavala su bokove i trup jedrilice kao uvod u budućim namjerama kampanje.
Nakon niza izvrsnih rezultata projekt je 1999. godine dobio potporu predsjednika autonomne talijanske regije Friuli-Venezia Giulia i slovenskog ministra vanjskih poslova. To je Esimit Europu odvelo na sljedeću razinu. Od tada zastupa cijelu Sloveniju i talijanske regije Friuli-Venezia Giulia. S novom podrškom došao je i novi brod, Esimit Slovenija-Friuli-Venezia Giulia. U različitim regatama ta je jedrilica imala sjajne rezultate u svojoj klasi, a bila je konkurentna i s mnogo većim brodovima.
Nakon takvih uspjeha sve je više diplomata postalo svjesno Esimit Europe i promicanja kroz sport važnih vrijednosti kao što je ujedinjenje nacija. Europska dimenzija projekta zapečaćena je 2002. godine kada je tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox odobrio Esimit Europi da na regatama plovi pod zastavom Europske unije
„Zahvaljujući suradnji sa naftnim gigantom Gazpromom u 2010. godini nabavljena je jedna od tehnoloških najnaprednijih jedrilica na svijetu, pravi gigant pod jedrima dug 30 metara, Esimit Europa 2. Od tada je ova jedrilica nanizala 39 uzastopnih pobjeda.„

esmit3